Genom att fylla i din e-postadress godkänner du att Northbike får skicka nyhetsbrev till din inkorg.

Filtrera urvalet

Latest news

Personal och kunder kör Norgetrip på MC

August 4th 2018

Efter en snabb planering så bestämdes att vi skulle åka på en minisemester på mc till Norge. Vi, (6 grabbar i kategorin mogen ungdom) hade några hotspots som kändes sevärda, och skulle bjuda oss på kurviga och roliga vägar.

Vi hade med oss tre olika demohojar av adventuretyp från Northbike, och tre egna motorcyklar, två sporttouring, och min gamla roadracingstånka av 1996 årsmodell.

Torsdagen, med avfärd på eftermiddagen då alla slutat jobba, blev bara transport till Åre, där vi fixade rum för natten. Ett par pilsner och en burgare på Broken fick avsluta dagen.

 Norge


Fredag morgon började med god frukost på Åre bageri, tankning, och avfärd till vårt härliga grannland i väst. Planen var ett snabbstopp i Trondheim, sedan vidare mot Kristiansund, Atlanterhavsveien och till sist Molde, där vi skulle tillbringa natten på Thon hotell.

Vädret var galet bra, vi hade runt 32 grader i skuggan, och i varenda tunnel som vi åkte igenom så fick vi svalka oss i fartvinden och njuta av kylan från tunnelväggarna.

Vi åkte på fina norska vägar, men små vackra och mysiga samhällen och fiskebyar. Efter en snabblunch i Kristiansund så fortsatte färden in på Atlanterhavsveien, med en lång och ganska djup tunnel som gick under havet, vilken upplevelse att åka ner i underjorden, där det droppade in vatten på sina ställen. När vi kom upp i solljuset igen så blev det en transportsträcka på ett par mil innan vi kom fram till pärlbandet av småöar och broar. Vilken upplevelse. Vid 17 tiden checkade vi in på hotellet, vilket gjorde att dagens etapp var ganska lagom i längd.

Norge

Lördag, tidig morgon för att kunna ta tillvara på hela dagen.

Transportsträcka till Trollstigen som dom flesta hört talas om, det var en härlig och krokig väg, och definitivt sevärd. Vilket enormt arbete dom måste ha lagt ner innan dom invigde vägen år 1936, efter 8 års byggtid.

Färden fortsatte mot Geiranger, som visade sej vara en ännu häftigare upplevelse. Geiranger, som är klassat som ett världsarv, är en fantastiskt fin liten by som är omgiven av massiva bergsväggar åt alla håll, förutom den lilla strimma vatten som leder ut i Atlanten via Ålesund, enda sättet att passera byn med andra fordon, är att köra ner via krokiga och upplevelserika bergsvägar med massor av kurvor som det är riktigt trångt att mötas på. När vi käkat en fantastiskt god hamburgertallrik på takterrassen på Hotell Union, så lämnade vi det fina lilla samhället med siktet inställt på Dalsnibba, som är en av Norges högsta utsiktspunkter på ca 1500 möh. Alltså, den utsikten, vilken fantastisk plats, att det började blåsa på ganska rejält medan vi var uppe på toppen förstärkte bara effekten av hur mäktigt det var. Åt nordväst såg man ner i Geirangerfjorden, med sitt grönblåa vatten, åt alla andra håll är det bara berg och fjäll. För er som har en bucketlist utan Geiranger och Dalsnibba, här får ni en punkt att lägga till.

dalsnibba

När vi lämnat dessa fantastiskt fina platser så gick dagens återstående tripp på ca 35 mil via Dombås, mot Röros, där vi skulle tillbringa natten. 

När vi kommit ungefär halvvägs så byttes den fina högsommardagen med 30 plusgrader, mot 20, och ösregn som höll i sej ända framme vid målet.

Dyngsur, trött och sugen på en liten kvällspilsner, landade vi på hotellet som visade sej vara ett hälsohem. När vi frågade om dom hade öl, så fick vi ett något oförstående, nää till svar. Besvikelsen över detta gick dock snabbt över, när vi erbjöds att få bada i deras stora fina bassäng, med tillhörande bubbelpool. 

Dagens åkning blev lite längre än vad vi tänkt, såhär i efterhand hade det varit bra att bo i eller i närheten av Geiranger för att få ut maximalt av dagen.

Norge

Söndag, dagen för hemfärd. 

Då det skulle regna och blåsa rejält så valde vi att kliva upp tidigt och åka hemåt direkt efter frukosten. Kl 08, ett uppehåll, vi snabbade oss iväg, men redan innan vi passerat landsgränsen så var vi rejält blöta.

Färden gick via Funäsdalen, Vemdalen och ett snabbt matstopp i Ånge för att slutligen landa hemma i Sundsvall.

hojar

 

För att sammanfatta denna magiska resa, så hade vi mestadels solsken och högsommarvärme, men kontrasterna med rejält regn sista biten, förstärkte effekten av alla intryck, och den fantastiskt fina hojåkning som vi fick uppleva dessa dagar. Tripmätaren stannade på lite drygt 170 mil, fördelat på fyra dagar, och vi ser redan nu fram emot en liknande tur redan nästa år, då vi alla vill återuppleva dessa otroligt vackra platser, och superfina motorcykelvägar ännu en gång.

Roadracingstånkan är till salu, då jag såklart provade en av demohojarna. så redan imorgon är jag en lycklig ägare av en ny Adventurehoj, Honda Africa Twin, med DCT, som kommer att få vara min trogne följeslagare framöver.

 

 

/Marco.

 

Tack till dom bästa resekamraterna man kan ha, Tomas, Magnus, Greger, Fredrik och Patrik.

3174 Views
Liked
Godkänn

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda denna webbplats samtycker du till att vi använder oss av cookies. Läs mer.