Genom att fylla i din e-postadress godkänner du att Northbike får skicka nyhetsbrev till din inkorg.

Latest news

Gammal hojåkare trillade dit igen ;)

Posted in: Nyheter, Produkttester
September 18th 2018

Som före detta hojåkare, men utan det minsta sug efter att börja köra igen, så är det ju klart att man ändå vill återuppleva gamla minnen, och när det bjuds på möjligheter att få provköra några fina demohojar hos Northbike. Och efter en kortare tids övertalning av några vänner, med fina ord som ” Du vet att du vill” osv, så svalde jag betet och köpte mej en gammal roadracingstånka av -1996 års modell. För jag skulle ju bara ha en billig cykel så jag kan åka och köpa en glass på kiosken.

Men efter att ha åkt ca 500 mil på fyra veckor, med bl.a. en Norgesväng tillsammans med Northbikegänget så insåg jag snabbt att jag måste byta hoj, på grund av att jag tappade känseln i armar och händer, om jag ska fortsätta köra.

 

Sagt och gjort, måndagen efter att vi kommit hem från Norge hängde jag på låset hos Northbike, och efter att ha klämt och känt på åtskilliga hojar, så föll valet på en ny Honda Africa Twin med Automatisk växellåda, DCT, just en likadan som jag provkört på Norgeresan.

 

Honda Africa Twin

 

Känslan på Tisdag eftermiddag, när jag vrider om nyckeln första gången på min nya fina Honda är riktigt bra. Min kamrat Greger, som liksom jag har semester, möter upp, och vi har bestämt att åka på en liten fikatur, valet faller på Bönhamn som är en liten fiskeby utanför Härnösand. Färden går såklart inte på E4an, utan vi väljer asfalterade småvägar genom skogen, och en timme senare fäller vi ut sidostödet. Väl belåtna av bakelser och kaffe så blir det ytterligare en sväng genom sommarkvällen, och när hojen rullas in i garaget för första gången så står mätaren på lite drygt 54 mil.

 

Africa Twin

 

Första intrycket av hojen är bra, jag som är 174cm har sadeln på det lägre höjden, då jag sitter ganska rakt och bekvämt. Cykeln känns smidig och lättmanövrerad med det breda styret. Start och stopp kändes från början ovant med den automatiska växellådan, jag som är van att hålla grundas och reglera med koppling när jag ska iväg upplevde den nervös och ryckig, detta är naturligtvis en vanesak, efter att ha startat och stannat några gånger och vant mej så drar den iväg mjukt och bekvämt.

Motorn som är en v-Twin på 1000kubik, och ca 95 Hästkrafter, har en fantastiskt brett och fint register. Den trivs lika bra i stan, som på långfärd.

Fjädringen är mjuk och fin, och sväljer gupp och tjälskott riktigt bra, fattas bara annat på en sån typ av hoj. Känselbortfall och ont i kroppen är i alla fall ett minne blott, jag kan i princip köra hur långt som helst utan att få ont.

 

Africa Twin

 

Jag har nu kört ca 500 mil på nya hojen, och då jag åker på alla möjliga mcäventyr, så behövs såklart bra kläder, valet föll på Lindstrands Qurizo, Dryway+. Första gången jag provade så kändes det riktigt tungt och kvalitetsmässigt bättre än många andra ställ som jag provat. Och nu efter många timmar i sadeln så känns det som jag valt helt rätt, kläderna sitter bra, och håller tätt i ur och skur. Sommaren som var väldigt varm gjorde att det var svårt att klä sej rätt för hojåkning, men urtagbart foder och dom rejäla ventilationsluckorna fram och bak, så drog det rakt igenom kläderna när det var som varmast, detta gjorde att skydden i kläderna satt säkert hela tiden. För er som funderar på nya kläder så rekommenderar jag starkt detta ställ.

 

Marco Lundahl

 

Hösten har nu kommit, och det börjar bli mörkare och kallare ute. Jag kommer försöka klämma ur ytterligare så många mil på vägen som möjligt innan vintern är här och jag växlar om till skoterställ, och min nya Lynx Boondocker DS, 3900- 19, som bör levereras lagom till December månad.

 

Vi ses därute !

/Marco.

1267 Views
Liked
Godkänn

Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda denna webbplats samtycker du till att vi använder oss av cookies. Läs mer.